
Voittamisen ja häviämisen psykologiasta on kirjoitettu kirjoja tuhatpäin, ja sitä on pohdittu jo vuosituhansia. Aihe on niin tärkeä paitsi yksilöille, myös yhteisölle, että se on muokannut kulttuureitamme aikojen alusta alkaen. Yksi vanhimpia aiheesta koottuja teoksia on Sun Tsun Sodankäynnin taito. Kirjan kirjoittajaksi on nimetty n. Vuonna 500 eaa. elänyt kiinalainen kenraali, vaikka on hyvin todennäköistä, että kirjailijoita on lukuisia.
Tämä Kungfutsen aikainen, noin 2500 vuotta vanha teos on jo siinä määrin tunnettu, että on vaikea kuvitella perussivistynyttä henkilöä, joka ei olisi vähintäänkin kuullut siitä. Ainakin teoksen tunnetuimpia lauseita viljellään siinä määrin laajasti, että ne ovat jo osa vakiintunutta kulttuuriperimää myös länsimaissa. Yksi tunnetuimpia lainauksia lienee: ”tunne vihollinen ja tunne itsesi, niin voittosi ei ole koskaan uhattuna.” Tämä lainaus on yksi esimerkki siitä, miksi Sodankäynnin taitoa pidetäänkin nykyään ensisijaisesti filosofisena teoksena, vaikka se on edelleen upseerikoulujen vakiolukemistoa. Monet oppaassa esitetyt asiat ovat nimittäin käyttökelpoisia myös nykymaailman tavallisissa, henkilökohtaisissakin koettelemuksissa – ja toisaalta sodankäynnin maailma on muuttunut oleellisesti viimeisten vuosituhansien aikana, eikä opuksesta välttämättä löydy vastauksia nykypäivän logistisiin ongelmiin tai kybersodankäyntiin.
Tunne itsesi, tunne vihollisesi
Voittamisen ja häviämisen psykologiassa itsetuntemusta pidetään äärimmäisen tärkeänä osana matkalla kohti voittoa. Vaikka tuntisit kaikki edellä odottavat haasteet, mutta et tunne itseäsi, et voi olla varma voitostasi. Jos taas tunnet itsesi läpikotaisin, mutta et tiedä edelle odottavista haasteista mitään, et voi olla varma voitostasi. Jos tunnet sekä itsesi, että edellä olevat haasteet läpikotaisin, voit luottaa voittoon.
Lienee kuitenkin turhan optimistista odottaa, että tuntisit kaikki edellä odottavat haasteet. Maailma muuttuu ympärillämme vinhaa vauhtia, ja tämän päivän haasteet ovat huomenna jo historiaa. Itseesi sen sijaan voit vaikuttaa, joten itsetuntemus korostuu entisestään. Missä asiassa olet ylivoimainen, missä kaipaat harjoitusta, ja missä koet, että et voi edes kehittyä? Keskity kahteen ensimmäiseen, ja varo kolmatta. En sano, että vältä kolmatta, mutta varovaisuus on välttämätöntä tässä maastossa kulkiessa.
Arvot muokkaavat maailmaasi
Itsensä tuntemisen osa-alueeseen kuuluu myös arvojensa tunteminen. Arvot ovat olennainen osa niin huippu-urheilijan kuin ammattipelaajankin itsetuntemuspakettia. Maailman huippu-urheilijoita valmentanut urheilulääkäri Aki Hintsa tiivistää kirjassaan ”Voittamisen anatomia” juuri arvojen olevan se ankkuri, jolla huipputekijä perustelee ja tukee omia päätöksiään. ”Kun tiedostaa, mihin oma päätös perustuu, miksi sen on tehnyt ja mitä sillä tavoittelee, päätös kestää todennäköisemmin silloinkin, kun sen pitäminen on haastavaa. Ankkuri kestää, vaikka vähän tuulisi”, kertoo Hintsa kirjassaan.
On aina tärkeää elää arvojensa mukaista elämää, mutta huipputekijälle ja voittajalle se on suorastaan välttämätöntä. Voittajalle kurinalaisuus on hyve tuolla niin usein karikkoisella matkalla kohti tavoitetta. Matka helpottuu, kun tietää miksi sitä tekee.
Häviämisen pelko on voittajan työkalu

Yksi ihmisen perusluonteenpiirteistä on häviämisen pelko. Joillakin se on suorastaan ylikorostunut, eikä häviämistä hyväksytä missään tilanteessa. Peittelemme kukin joskus virheitämme ja pakenemme ehkä häviämisestä syntynyttä vastuuta. Siksi on tärkeää opetella myös niin kutsuttua hyvää häviämistä. Tätä opetetaankin esimerkiksi koulujen ryhmäliikuntatunneilla, mutta usein asia on vaikea myös opettajille, eikä häviämistä ehkä osatakaan opettaa. Se on jotain mitä tapahtuu, ja josta jää paha mieli, mutta siitä ei opita. Se ei vahvistakaan yrittämään kovemmin, vaan heikentää ja helpottaa luovuttamista – myös aikuisiällä. Ammattipelaajalle häviämisen opiskelu on tärkeää, ja paras casino oppia häviämään on se, missä voittojen palautusprosentti on pienin. Tee tästäkin opintoretkestä kuitenkin itsetuntemuksen oppitunti, ja häviä suorastaan tarkoituksella.
Häviämisen oikeanlainen oppiminen nimittäin helpottaa häviämiseen liittyviä negatiivisia tunteita. Kykenet nollaamaan tilanteen häviön jälkeenkin, ja aloittamaan niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Tämä on tärkeä taito paitsi puhelinmyynnissä, myös nopealla tahdilla toistuvissa kilpailutilanteissa kuten e-urheilussa ja ammattimaisissa rahapeleissä. Jo valmiiksi luovuttaneet aivot eivät toimi kilpailutilanteessa täydellä tarkkuudella, ja tämä luo helposti tappion kierteen.
Häviämisen pelko lamaannuttaa kokemattoman häviäjän. Pelaaja, joka ei ole hävinnyt yhtäkään ottelua, saa jokaisen voiton myötä tarpeettoman kortisolipiikin odottaessaan seuraavaa ottelua – voittoputken on jatkuttava, koska voittoputken on jatkuttava. Opiskelemalla häviämisenkin psykologiaa, voi välttyä tarpeettomalta stressiltä tositilanteen tullen.